Илкова Театър - театър, шоу, рождени дни, театрална школа

Отиване към съдържанието

Главно меню

Куклени представления

Театър

СЛЪНЧЕВ СНЯГ
(По идея на Габриела Хаджикостова)
За деца над 2 г. Атрактивен е и за деца до 10-12 годишна възраст. Времетраене 45 мин.


Авторски спектакъл на Катерина Илкова

накратко
Тази приказка е за мисията на човека да бъде добър и умението му да се радва и на малките неща.

подробна информация
Спектакълът е първият от поредицата „Разказвачи на приказки” и е вдъхновен от различни унгарски автори. За първи път този спектакъл въвежда на наша кукленотеатрална сцена жанра разказване на приказка.
По време на дйствието разказвачът запява акапела (без музикален съпровод) популярни детски песни, свързани с темата. В началото, докато разказва, постила голям бял килим. Снегът го вдъхновява и „Ура! Ще си направя снешен човек!”
решава той и започва същинската история. Но снежният човек е много капризен не му харесват копчетата, устата, очите и изобщо всичко, за което разказвачът полага огромни усилия да намери и му подарява. Но снежният човек иска още и още .... Налага се разказвачът да го остави и да отиде да търси исканите неща. И тогава се извива силен вятър, разтурва снежния човек и от него се образува кална локвичка. Тъжно, но ето, че отново завалява сняг. И разбира се, разказвачът вдъхновено прави друг снежен човек по солиден, за да не го отвее вятъра. И сега как ли да му предложи и копчета и нос и очи. Ами ако е сърдитко като първия. Но за щастие Снежко (така се представя новия снежен човек) се оказва добър и се радва на всеки подарък. Дори помага на горските обитатели да не замръзнат в снега. Така си спечелва много приятели. И тук..... разказвачът предлага зимен и пролетен финал:

ЗИМЕН:   На Коледа горските обитатели подаряват на Снежко елха украсена със сърца. Защо ли! Защото всяко сърце е знак за един приятел.

ПРОЛЕТЕН: И когато напролет Снежко започва да се топи, всички приятели се втурват да го спасяват. „Не трябва. казва той моята водичка е нужна на всяко цвете и тревичка за да порастат.” И наистина цялата поляна се изпъстря с цветя. И никой вече дори не си спомня за снежния човк с кално сърце.

Чрез театрализирането на някои моменти от приказката, разказвачът активно ни въвежда в конфликта и не рядко търси помощ от зрителите за разрешаване на някои ситуации. Така спектакълът се превръща в интерактивно зрелище, чрез което се потопявате в пухкавиия, бял свят на Човек-ът от сняг.

Премиера 27.февруари.2013г. в Културен дом гр.Цариброд, Сърбия.

Действието се развива на площ от 3,5 м. Ширина,  3 м. дълбочина  и 2,3 м. височина. Декорът се строи по време на действието.

Строеж 45  мин. Демонтаж 45 мин.

Кучето, което не може да лае

Спектакълът е подходящ за деца над 2 г. Атрактивен е и за деца до 12г. . Времетраене 40 мин. Препоръчително е малките деца да седят по-назад.

От Стефка Йорданова
Постановка Ст. Йорданова,
сценография Цветина Евтимова,
кукли Любов Тотева,
музика Павел Васев.
Участват Наталия Лечева и Катерина Илкова

накратко

Малкото Куче не може да лае. „Да се научи, пък тогава ще видим.” - казват животните и го изхвърлят от къщата. Амбицирано, то се научава и да кукурига, и да мучи. Но скоро разбира, че няма да се научи да лае, защото всеки го използва за своите амбиции. И точно, когато е най-отчаяно, се появява Патето. Защо и как малкото Куче се научава да лае, ще разберете в нашия театър. Приятно гледане!

подробна информация
Двамата актьори ще ни разкажат една история за приятелство, амбиции, учене и още нещо. Те живеят в една къща и всичко е толкова прекрасно, когато са заедно, но ето, че единият, който играе ролята на кучето, не може да лае. И всичко се обърква. „Да се научи, пък тогава ще видим.” - казват животните, подвласни на втория актьор и го изхвърлят откъщата. Кученцето решава да се научи, но единствените му доброжелатели са Петелът и Кравата, които го обучават единият проформа, а другият с много агресивна амбиция. Но естествено и двамата не могат да го научат да лае, защото му налагат знания, без да се вгледат в неговия талант. И все пак кученцето се научава и да кукурига и да мучи. Това му докарва много неприятности с лисицата, която иска да го изяде, мислейки го за кокошка, а после и с Пено Хитрели, който оценява, че с тези му способности може да изкара много пари в цирка и се опитва да го върже. Кучето разбира, че никога няма да се научи да лае, защото всеки го използва за своите амбиции. И точно, когато е най-отчаяно, се появява патето, което иска да го развесели на всяка цена. Дори се опитва да му покаже колко всъщност и то като кучето не умее да прави много неща. Постепенно между тях се получава смешка игра-песен. Но отново идва Лисицата, която този път е чула Патето и е дошла да го изяде. Кучето спасява своя приятел и не само това, ами изгонва Лисицата с истински лай. Да, наистина, не винаги знанията се получават насила. Но когато се създадат подходящи условия, талантът сам се проявява. Разбира се всичко завършва благополучно и всички стават пак приятели с весела поучителна песничка.


ПРЕМИЕРА:  15.05.2010 г. в Илкова театър, сцена „Островът на мечтите”.
Действието се развива на площ от 3,5 м. ширина и 3 м. дълбочина  и 2,3 м. височина. Не се строи специален декор. Параваните се цъздават от телата на двамата актьори, които са облечени в обща огромна мантия. Строеж
20  мин. Демонтаж 20 мин

Малка пролетна приказка
(Малката Баба Марта)

Куклено-музикален спектакъл за деца над 3г. Атрактивен за деца до 12 г. Времетраене 45 мин.

Сценарий и режисура Катерина Илкова,
Сценография Христина Недева
Участват: Аксиния Боснева и Светослав Корунов

накратко
Декорът оживява и започва приказка за Марта и нейните приятели. Но нейните братя Голям и Малък Сечко покрива със сняг полята. Всичко замръзва. Опитвайки се да ги спре, замръзва и малката Марта. Приказката напомня старо народно предание. Но както всички приказки, разказвани от актьорите на Илкова театър и тук има поука. След дълги перипетии Слънчицето напича земята, стопява снеговете, размразява малката Марта, цветята и житата. Така приятелството надделява над страха. Започва пролетта.

подробна информация
Изгрява слънчицето. Хълмчето в дъното на сцената се размърдва и от него излиза единият от разказвачите. Той не може да се нарадва на топлината. Но ето, че погледът му е привлечен от неразборията на сцената. Разхвърляни черги и дървета. Ядосан, той буди другия разказвач и двамата започват подреждането. Така те изпълняват ритуала по посрещането на пролетта. Движенията им по сцената биха изглеждали странни за непосветените. И тогава те решават да разкажат приказка за това как се появил първият пролетен ден на земята. Дървените плетове и прострените по тях черги оживяват и започва приказка за малката Баба Марта, за нейните приятели Слънчо и Зайо. Но ето, че започват игра нейните буйни и непокорни братя Голям и Малък Сечко. Земята се покрива със сняг, полята, цветята и хората замръзват. Опитвайки се да ги спре, замръзва и малката Марта. Приказката напомня старо народно предание и наричане. Но както всички приказки, разказвани от актьорите на Илкова театър и тук има поука. На финала, след дълги перипетии Слънчицето напича земята, стопява снеговете и преспите, размръзява малката Марта, цветята и житата. Така приятелството надделява над страха и двамата братя са принудени да се скрият. Започва пролетта.

Премиера - 28. Февруари. 2011г. в ЦДР „Островът на мечтите” (Илкова театър)

Действието се развива на площ от 3,5 м. ширина и 3 м. дълбочина  и 2,3 м. височина. Строеж 40  мин. Демонтаж 40 мин

МОКРА ПРИКАЗКА
(„Приказка за голямото софийско наводнение” от Стефан Цанев)

Куклен спектакъл за деца над 3 г. Атрактивен и за деца до 12 годишна възраст. Времетраене 45 мин. Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.


Режисьор Катерина Илкова,
Сценограф - Христина Недева
Композитор - Андрей Дренников,
Рисува и разказва- Катерина Илкова

накратко

Тази приказка е за това, как София се превърна във Венеция ИЛИ „Ето така започна потопа - заради една нищо и никаква топка”.

подробна информация
Спектакълът е първият от поредицата спектакли, вдъхновени от „Анини приказки”
приказки за най-малките в стихове от Стефан Цанев.
Един баща излиза с малката си дъщеричка на разходка. Детето има красива топка. Но ето, че на витрината на един магазин, виждат същата топка. Момиченцето иска татко да й купи и другата топка и започва да реве. И реве така силно, че наводнява целия град. В опит да се спре реването, се разказват различни мини историйки: за жабчетата, които слушали учителката си и споделяли топките си с другите деца; за това как София се превръща във Венеция и по улиците започват да плуват тролеи и трамваи, а хората се движат само със спасителни пояси; за рибата, която е недоволна, че реките стават солени. Но вместо да спре, момиченцето реве все по-силно и по-силно. Накрая започва такова тръшкане, че се налага от океана да изплува огромен и страшен кит и да глътне топката. Историята завършва малко тъжно и неочаквано, но децата стигат до поуката, че е лошо да се плаче.
За първи път у нас „Илкова театър” представя подобно зрелище в „Мокра приказка”. За да привлече вниманието на малия зрител към ревящия модел на поведение, екипът избира уникална форма - приказката се разказва „наводненско”
с вода и боички, които се леят свободно и се създават най-различни „наводненски картини”, а музиката я допълва като саудтрак на филм. Актрисата разказва историята като я рисува на голям прозорец. Тя променя картините, рисувайки ги на живо по време на цялото представление и създава причудливите герои от чадърите и бояджийските материали, разхвърляни по сцената, по време на увлекателния разказ.

Премиера
18.април.2009г. в Илкова театър зала „Читалище „Неофит Бозвели” - София
Спектакълът е участвал в следните международни прегледи и фестивали:
2009 „Театрални празници
Хасково09”, България
2012
Международен куклн фестивал „Оренбургский Арбузник” гр. Оренбург, Русия
2014
10-ти юбилеен международен кукленотеатрален фестивал „Московские каникули” гр. Москва, Русия

Действието се развива на площ от 3,5 м. Ширина, 3,5 м. дълбочина  и 2,5 м. височина. Строеж
45  мин. Демонтаж 45 мин

Ъ-ъ, елхата

Подходящ за деца над 4г. Атрактивен и за деца до 12 г.Времетраене 45 мин.

Вдъхновен от приказките на Туве Янсон
Сценарий, режисура и музикална среда: Катерина Илкова
Сценография и кукли: Емелияна Тотева
Разказват Наталия Лечева и Катерина Илкова
накратко
Зима е. Наближава голям празник. Всички са в треска. Само около къщичката на муминтролите цари пълна тишина. Те спят. Но как така, когато има толкова много работа?! Да ги събудим решават съседите и… И от тук започват невероятни приключения, с малко страх и много недоразумения.

подробна информация
Спектакълът е създаден на основата на приказката “Елхата” от Туве Янсон. На сцената виждаме красив зимен пейзаж. Снежна поляна, къща затрупана до покрива със сняг, гора, а в далечината снежни хълмове и къщички. И е тихо, защото обитателите на къщата спят зимен сън. Но ето, че съседите решават да ги събудят, за да видят и те какво е Коледа. И от тук започват недоразуменията. Защото за обитателите на долината, Коледа е пране, чистене, готвене, бясно пазаруване на подаръци. Този бесен ритъм така ги е завладял, че никой няма време да спре и да обясни на муминтролите какво е Коледа. А те, наблюдавайки тази суматоха, ужаса и бясното тичане, си правят грешни изводи. Решават, че Коледа е страшен звяр и че всички тези приготовления се налагат, за да се спасят от него. И ето, че когато ужасът е най-голям, те правят най-прекрасния жест подаряват всичко приготвено за Коледа на малките животинчета, които никога не са имали собствено Коледно тържество. С този финал връщаме духа на Коледа. Защото Коледа не е нито богата трапеза, нито подаръци, нито украса…. Коледа е…


Избраната форма е театър на маса. На площ от 3,5 м. ширина и 3 м. дълбочина. Се построява маса, а зад нея пано, върху които се разполага зимния пейзаж на декора. Строеж 45  мин. Демонтаж 45 мин.
Спектакълът е с Коледна тематика и след него можем да посрежнем Дядо Коледа

Назад към съдържанието | Назад към главното меню